Wypiekacz do chleba — czemu warto go mieć? Na co zwrócić uwagę?

PoradyInne

Zapachu świeżo wypieczonego chleba nie da się pomylić z czymkolwiek innym. Ten aromat sprawi, że trudno powstrzymać ślinotok. Do tego dochodzi absolutnie przyjemny dźwięk pękającej skórki bochenka. A może by tak zacząć wypiekać chleb w domu? Wypiekacz do chleba może Ci to zdecydowanie ułatwić. 😄

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wypiekanie chleba. Wiąże się to z wieloma korzyściami. Przede wszystkim — masz pełny wpływ na to, co znajduje się w wypiekanym bochenku. 

Możesz dodawać dodatki, jakie chcesz — a jednocześnie unikać glutenu czy składników, mogących powodować alergie pokarmowe. No i oczywiście — wiesz o tym, że w wypieczonym chlebie nie będzie konserwantów czy innych wzmacniaczy smaku lub zapachu. 😄

Wypiekacz do chleba to urządzenie, które nie wymaga od Ciebie żadnych zdolności piekarniczych, aby cieszyć się doskonałym pieczywem. Ale czy na pewno? Przyjrzyjmy się wspólnie tego typu sprzętom!

Wypiekacz do chleba — co to takiego?

Wypiekacz do chleba to urządzenie, które — mimo niepozornych rozmiarów — może przeprowadzić Cię przez cały proces wypiekania chleba. Nie potrzebujesz nagrzewać piekarnika, ani korzystać z robota kuchennego — cały proces możesz przeprowadzić w jednym urządzeniu. 😄

Wypiekacz do chleba — co to takiego?

Wyobraź sobie, że podczas pieczenia chleba cała Twoja rola ogranicza się do dodania np. mąki, drożdży oraz wody — i wyboru odpowiednich parametrów w maszynie. Nie musisz mieszać i wyrabiać ciasta, czy przekładać go do wyrośnięcia. Nie musisz także nagrzewać piekarnika, ani pamiętać o wyciągnięciu pieczywa w odpowiednim momencie.

Wypiekacz do chleba — jak działa?

Najważniejsze elementy wypiekacza to mieszadła oraz grzałki. To właśnie dzięki nim to urządzenie jest w stanie połączyć w sobie funkcje robota kuchennego oraz piekarnika.

Proces przygotowywania pieczywa jest dziecinnie prosty. To tylko kilka kroków:

  1. Dodaje odmierzone składniki do komory.
  2. Włącz odpowiedni program.
  3. Czekaj przez ustalony czas.
  4. Wyjmij gotowy chleb. 😄

Oczywiście — tak prosto wygląda to z Twojej perspektywy. Wypiekacz ma tak naprawdę mnóstwo do zrobienia! Po wybraniu odpowiedniego programu, maszyna samodzielnie wyrabia ciasto za pomocą mieszadeł, następnie pozwala mu rosnąć przez określony czas, po czym wypieka je w optymalnej temperaturze.

Jak widzisz — naprawdę nie musisz znać się na pieczeniu. Wystarczy dobry przepis, aby móc cieszyć się doskonałym pieczywem. Producenci dostarczają podstawowe porady w instrukcjach użytkownika, jednak możesz oczywiście eksperymentować na własną rękę. 😄

Wypiekacz do chleba — jak działa?

Aby otrzymać najprostszy chleb w wypiekaczu, wystarczy Ci mąka, woda, drożdże, sól i odrobina oliwy. W zależności od urządzenia świeży chleb będzie gotowy w ciągu 4-5 godzin od dodania składników. Ty w tym czasie — po wyborze programu — nie musisz już nawet niczego doglądać.

Oczywiście w przypadku chleba na zakwasie czy innych nieco bardziej wymagających typów pieczywa, maszyna nie wykona wszystkiego za Ciebie — w końcu zakwas będzie trzeba przygotować na własną rękę. Jednak — dzięki bardzo wielu predefiniowanym programom pieczenia — masz naprawdę ogromny wybór. To prawdziwa domowa piekarnia — a może nawet cukiernia, ponieważ niektóre modele mają także programy przystosowane do wypiekania słodkich bułeczek czy innych ciast. 😄

Wypiekacze do chleba — cechy i funkcje

Na sklepowych półkach znajdziesz sporo wypiekaczy do chleba. Dobrze jest się przyjrzeć oferowanym przez nich rozwiązaniom — aby wybrać model, którego funkcje faktycznie Ci się przydadzą.

Wybierając wypiekacz do chleba, bardzo istotnymi parametrami są:

  • Moc urządzenia
    Tak naprawdę to jeden z kluczowych wskaźników jakości urządzenia. Jeżeli maszyna będzie za słaba, to mogą pojawić się problemy z utrzymaniem stabilnej temperatury w komorze. Nie zapomnij także o tym, że od mocy urządzenia zależy skuteczność w wyrabianiu ciasta. Na pewno warto szukać wypiekacza powyżej 500 W — ale im więcej, tym lepiej. 😄
  • Liczba mieszadeł
    Przeważnie wypiekacze mają zaledwie jedno mieszadło. O ile moc urządzenia jest na odpowiednim poziomie — może to w zupełności wystarczyć. Jednak, w przypadku większych wypieków, urządzenie z dwoma mieszadłami może okazać się znacznie bardziej efektywne.
  • Rodzaj komory
    Ważna jest nie tylko jej pojemność, ale także materiał, z którego została wykonana. Przyjrzyj się, jaką powłoką jest pokryta — powinien to być oczywiście materiał nieprzywierający — zdecydowanie ułatwi to jej czyszczenie. Zastanów się także, czy wolisz komorę pionową czy poziomą. Typ pionowy zostanie na pewno doceniony przez osoby, które nie dysponują dużą przestrzenią na kuchennym blacie.
  • Materiał obudowy
    Jaki wypiekacz do chleba jest lepszy — plastikowy czy metalowy? Metalowe wypiekacze wyglądają znacznie lepiej, są też o wiele bardziej wytrzymałe. Jednak licz się z tym, że są także o wiele droższe od urządzeń z  obudową plastikową.
  • Dostępne programy
    Sprawdź, jak wiele programów oferuje dany wypiekacz do chleba. Im więcej — tym lepiej. W takich sytuacjach będziesz w stanie wypiekać różne rodzaje pieczywa, korzystając z przepisów dostarczonych przez producenta. Świetnym rozwiązaniem jest także program manualny, dzięki któremu możesz mieć większy wpływ na parametry wyrabiania i pieczenia ciasta. Sprawdź także, czy wypiekacz umożliwia wybór stopnia wypieczenia skórki chleba. Niektóre urządzenia oferują też dodatkowe programy np. do robienia dżemów lub przygotowywania ciasta makaronowego czy na pizzę.
  • Przejrzysty panel sterowania
    Czytelny panel to centrum sterowania wypiekacza. Dobrze, aby był on intuicyjny i wygodny w obsłudze — nawet gdy Twoje ręce są brudne od mąki.
  • Opóźnienia startu
    Dzięki tej funkcji możesz cieszyć się świeżym pieczywem tuż po przebudzeniu. Wystarczy, że poprzedniego wieczora dodasz składniki do komory, a rano będzie na Ciebie czekał gotowy, gorący chleb. 😄
  • Zabezpieczenia
    Pamiętaj o tym, że wypiekacz to urządzenie, które rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur. Dlatego też powinno być wyposażone w szereg rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo. Ochrona przed przegrzaniem czy odpowiednio izolowana obudowa mogą sprawić, że urządzenie będzie nie tylko funkcjonalne, ale także bezpieczne. 
  • Dozownik dodatków
    Niektóre wypiekacze oferują automatyczny dozownik dodatków. W takiej sytuacji składniki mogą być dodawane na poszczególnych momentach mieszania i wyrabiania. Świetnie sprawdzi się to podczas dodawania drożdży, jak i np. ziaren słonecznika czy sezamu. 
Wypiekacze do chleba — cechy i funkcje

Przykładowe wypiekacze do chleba

Jak widzisz — wybór wypiekacza wcale nie jest taki prosty. Przyjrzyj się tym przykładowym modelom — mam nadzieję, że ułatwią Ci one wybór odpowiedniego urządzenia. 😄

Wśród urządzeń w klasie cenowej do 500 zł warto przyjrzeć się następującym modelom:

  • Raven EWC001 — to prosty wypiekacz z misą o pojemności do 0,9 kg. Urządzenie oferuje regulację stopnia wypieczenia skórki oraz funkcję opóźnionego startu. 12 programów pozwoli na przygotowywanie pieczywa różnego typu;
  • Sencor SBR 0770WH — moc 800W oraz forma o pojemności 1,2 kg sprawiają, że jest to bardzo ciekawy wybór. Możesz skorzystać z 10 programów automatycznych oraz funkcji opóźnionego startu;
  • MPM MUC-01 — to urządzenie ma 600W mocy oraz 12 programów automatycznych. W tym modelu nie tylko upieczesz chleb, ale także np. przygotujesz dżem. Możesz regulować stopień wypieczenia skórki oraz skorzystać z funkcji opóźnionego startu.

A jeżeli dysponujesz nieco większym budżetem, sprawdź te modele:

  • Panasonic SD-YR2550 — ten wypiekacz z wyższej półki ma pojemność 1,1 kg. Ma aż 31 programów, więc raczej nie będziesz narzekać na monotonię podczas wypieków. Oczywiście ma funkcję opóźnionego startu i można w nim przygotowywać także słodkie ciasta oraz bułki;
  • Tefal Home Bread Baguette PF610138 — w tym wypiekaczu o mocy 1600W możesz korzystać z formy o pojemności aż 1,5 kg. Bez problemu upieczesz w nim duże bochenki chleba, ale także bagietki. Możesz w nim przygotować ciasto na makaron czy pizzę. Oferuje 16 programów pieczenia;
  • Morphy Richards 502000 — to urządzenie o mocy 600 W i pojemności 0,9 kg. Na szczególną uwagę zasługuje jakość wykonania tego produktu. 19 programów pieczenia jest poszerzone o możliwość wyboru z aż 5 stopni przyrumienienia skórki. Wypiekacz wyposażono w praktyczny dozownik dodatków.

I co? Wiesz już, że świeżo wypieczony chleb może poprawić Ci humor od samego rana? Mam nadzieję, że teraz wybór wypiekacza do chleba nie będzie dla Ciebie żadnym problemem. 

A może masz już swoje własne doświadczenia z takim urządzeniem? Czekamy na Twoje komentarze. 😄

0 0 głos
Ocena publikacji

Podobne wpisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu.x
()
x