Zmywarka gastronomiczna — co to za urządzenie i dla kogo?

PoradyZmywarki

Zmywarka to ogromne ułatwienie w każdej kuchni. Nie dziwi zatem, że jest ona także jednym z podstawowych elementów wyposażenia lokali gastronomicznych. Zmywarka gastronomiczna — co warto o niej wiedzieć?

Zmywarki domowe mają rozmaite szerokości — i idące za tym pojemności. Prawda jest jednak taka, że rzadko która jest w stanie umyć jednocześnie więcej niż 15 kompletów sztućców. 

Co może być pewnym zaskoczeniem, w przypadku zmywarek gastronomicznych wcale nie umyjesz większej liczby kompletów naczyń i sztućców naraz. Za to wymyjesz je — uwaga— nawet kilkanaście razy szybciej! Możesz także liczyć na dodatkowe cechy przydatne podczas prowadzenia np. restauracji czy baru.

Chcesz dowiedzieć się więcej? No to koniecznie czytaj dalej! 😄

Zmywarka gastronomiczna — sposób działania

Jeżeli czytałaś lub czytałeś nasz artykuł Jak działa zmywarka? Poznaj schemat pracy urządzenia!, to wiesz, jak działa takie urządzenie. Jeżeli nie — to zdecydowanie zachęcamy do nadrobienia zaległości. 😄

Zmywarka gastronomiczna — sposób działania

W przypadku zmywarki gastronomicznej, sam mechanizm działania jest podobny, ale… sedno tkwi w szczegółach! Takie urządzenie — dzięki znacznie wyższej mocy — jest w stanie zdecydowanie przyspieszyć czas zmywania. Jak bardzo? No cóż — niektóre urządzenia umożliwiają wymycie naczyń nawet w 90 czy 120 sekund. Brzmi rewelacyjnie, prawda?

W takim wypadku nie musisz czekać kilkudziesięciu minut na zakończenie mycia — po zakończeniu cyklu możesz je wyjąć i naładować do wnętrza kolejne komplety.

Domowa czy gastronomiczna — różnice w zmywarkach

Żeby docenić zmywarkę gastronomiczną, warto porównać ją do standardowych urządzeń przeznaczonych do użytku domowego. Patrząc bliżej na te urządzenia, na pewno zauważysz, że:

  • moc zmywarki gastronomicznej jest znacznie wyższa niż standardowej — w standardowych urządzeniach jest to 1-15 kW, w gastronomicznych często w okolicach 4 kW;
  • zmywarka gastronomiczna jest bardziej wydajna — 120 sekund zamiast 60 minut? Jak widzisz, różnica jest ogromna. Po wyjęciu z komory, naczynia są perfekcyjnie wymyte i pozbawione smug — w końcu niedomyty talerz może być dla restauracji poważnym problemem;
  • w przypadku zmywarki gastronomicznej możesz liczyć na znacznie lepszy poziom wykonania z mocnych stopów stali;
  • możesz znaleźć zmywarki gastronomiczne o specjalistycznym zastosowaniu — np. wysoka zmywarka kapturowa pozwoli np. na mycie blach piekarniczych;
  • zmywarki gastronomiczne często oferują funkcję wyparzania (w temperaturze sięgającej 90 stopni) — dzięki którym naczynia są nie tylko czyste, ale także sterylne;
  • niektóre zmywarki gastronomiczne wyposażone są w pompy zrzutowe, które zwiększają efektywność płukania (co jest alternatywą dla grawitacyjnego odpływu wody);
  • zmywarki gastronomiczne mogą wykorzystywać rozmaite systemy oszczędzania energii (np. wykorzystujące wodę ściekową do podgrzania wody czystej), co pozwala na zoptymalizowanie zużycia prądu i wody;
  • większość zmywarek wymaga zamontowania odrębnego uzdatniacza wody — korzystanie ze zbyt twardej wody może nawet doprowadzić do utraty gwarancji. Warto o tym pamiętać, jeżeli marzy Ci się zmywarka gastronomiczna w domowej kuchni.

Jak widzisz — zmywarki gastronomiczne to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto poważnie podchodzi do kwestii czystości i higieny. Nic dziwnego — w końcu tego typu urządzenia muszą sprostać oczekiwaniom sanepidu. 😄

Domowa czy gastronomiczna — różnice w zmywarkach

Zmywarki gastronomiczne — przykłady

Oferta zmywarek gastronomicznych jest bardzo szeroka. Możesz wybierać z dziesiątek produktów o różnych konstrukcjach i wykorzystywanych technologiach. Przyjrzyjmy się kilku z nich:

  • WINTERHALTER PT-XL — to zmywarka kapturowa, która idealnie sprawdzi się podczas mycia większych naczyń. Dzięki aktywnemu zarządzaniu energią, pozwala ona na spore ograniczenie kosztów eksploatacji. 
  • Stalgast z dozownikiem płynu myjącego 400×400 — to zmywarka przeznaczona do szkła. Ma funkcję wyparzania, a zużycie wody to zaledwie 2,4 l/cykl. W ciągu godziny możesz liczyć na wymycie nawet 30 koszy naczyń.
  • Zmywarko Wyparzarka Gastronomiczna GN 1/1 | GP.SK.50E — cechuje się niskim zużyciem wody (2 litry na cykl) oraz możliwością wymycia wsadu w zaledwie 90 sekund. Pozwala na mycie w temperaturze 60 stopni oraz wyparzanie nawet przy 90 stopni Celsjusza. Urządzenie wyposażono w pompę odprowadzającą wodę. 

Jak widzisz — jest z czego wybierać! 😄

Zmywarka gastronomiczna to sprzęt dla najbardziej wymagających. Jeżeli standardowe urządzenia typu AGD nie są dla Ciebie wystarczające — zdecydowanie warto przyjrzeć się zmywarkom gastronomicznym. Oczywiście — uwzględnij przy tym kwestie związane z ceną urządzenia — może być ona nawet kilkanaście razy wyższa od zmywarki domowej.

A może korzystasz z takiego urządzenia w domu lub w pracy? Śmiało — napisz nam, jak się sprawuje. 😄

0 0 głos
Ocena publikacji

Podobne wpisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu.x
()
x