Przez ostatnie lata lodówki No Frost zyskały sobie ogromną popularność — przede wszystkim ze względu na to, że znacznie łatwiej utrzymać je w czystości. Czy oznacza to, że standardowe chłodziarki zupełnie zniknęły z rynku? Absolutnie nie! W dalszym ciągu mają one swoich zwolenników. Lodówka No Frost czy klasyczna? Przyjrzyjmy się zatem obu rozwiązaniom. 😄
Gruntowne czyszczenie chłodziarki wymaga jej wcześniejszego rozmrożenia, w związku z tym taka czynność może zająć nawet kilka godzin. To sporo czasu. Nie dziwi zatem, że lodówka No Frost — która minimalizuje oszronienie i oblodzenie wewnątrz urządzenia — jest tak często wybieranym urządzeniem.
Jednak zwróć uwagę, że w dalszym ciągu na rynku możesz spotkać wiele chłodziarek pozbawionych systemu odszraniania — i to w ofercie nawet najbardziej cenionych producentów. Jednym z ważniejszych argumentów przemawiających za wyborem klasycznej lodówki jest niższa cena.
Nie wiesz, czy warto zainwestować w urządzenie z systemem No Frost? Zobacz, jakie są ich silne, a jakie słabe strony. 😄
Sprawdź, co znajdziesz w tej publikacji
Lodówka No Frost — jak działa?
Pojawianie się szronu w lodówce to naturalny efekt związany z… otwieraniem drzwiczek chłodziarki. To właśnie w tym momencie do wnętrza urządzenia przedostaje się wilgoć z otoczenia, która — pod wpływem niskiej temperatury powietrza — zamienia się w szron na wewnętrznych ściankach lodówki.
Lodówka bezszronowa doskonale sobie radzi z tym problemem. Dzięki zastosowaniu wentylatora, zapewniającego obieg zimnego powietrza, wilgoć jest odprowadzana na zewnątrz lodówki.
Co się z nią dzieje?
To zależy od konkretnej technologii No Frost — najczęściej jest ona zamieniana w szron osadzający się na wymienniku ciepła. Jest on następnie podgrzewany, co prowadzi do stopienia szronu. Tak powstała woda jest odprowadzana na zewnętrzną tackę, gdzie następnie odparowuje. Proces ten może prowadzić do głośnych trzasków w lodówce — co jest zupełnie normalnym zjawiskiem, które nie powinno budzić niepokoju. 😄
Chcesz wiedzieć więcej na ten temat, zapoznaj się z poradnikiem: Dlaczego lodówka strzela? Poznaj możliwe przyczyny!
Czy technologia No Frost faktycznie jest tak bardzo pożyteczna? Zdecydowanie tak. Zwróć uwagę, że takie rozwiązanie:
- Usuwa wilgoć z lodówki
Dzięki czemu ochronisz się przed nieprzyjemnymi sytuacjami, w której woda odkłada się bezpośrednio na jedzeniu. Mniejsza wilgotność w chłodziarce to także mniejsza szansa na gromadzenie się zapachów. - Zabezpiecza przed bryłami lodu w zamrażarce
Co ułatwia utrzymanie porządku w zamrożonych porcjach jedzenia. - Zużywa mniej prądu
Rzadsze rozmrażanie lodówki, to także brak konieczności intensywnej pracy układu chłodzącego w celu uzyskania optymalnej temperatury w chłodziarce i zamrażarce.
Niestety lodówka bezszronowa ma też swoje wady — wynikają one bezpośrednio z zastosowanych technologii No Frost. Otóż:
- W takiej lodówce łatwo o wysuszenie potraw
Wentylator wprowadzający cyrkulację powietrza zmniejsza wilgotność, ale także… wysusza produkty. Jeżeli zapomnisz o przykryciu sera, wędliny czy ciasta, to mogą one się zeschnąć. - Konieczność porządkowania potraw
Aby uniknąć wyschnięcia, musisz pamiętać o trzymaniu jedzenia w pojemnikach. Wiele lodówek No Frost jest opartych na rozbudowanym systemie szuflad i przegródek, które ułatwiają przechowywanie żywności. Niestety przez to nie możesz po prostu “włożyć jedzenia do lodówki”. Takie systemy przegródek często sprawiają, że ładowność urządzenia jest nieco ograniczona. - Niepokojące dźwięki wydawane przez lodówkę
Musisz liczyć się ze wspomnianymi już wcześniej trzaskami wydobywającymi się z lodówki. 😄
Szukasz ciekawych lodówek z systemem No Frost? Zwróć uwagę chociażby na:
- Whirlpool W7 921O K — z wygodnym przejrzystym wyświetlaczem, przegrodą o regulowanej wilgotności do przechowywania owoców i warzyw i alarmem sygnalizującym niedomknięte drzwi;
- Electrolux LNT7ME34K1 — z kontrolą wilgotności (ograniczającą wysuszanie) oraz aktywnym systemem cyrkulacji powietrza Cooling 360 (zwiększającym wydajność chłodzenia);
- Hotpoint-Ariston SXBHAE 925 — wyróżniającą się eleganckim designem side-by-side i funkcją ekspresowego chłodzenia.
Czy lodówka bez No Frost ma sens?
Lodówka klasyczna wykorzystuje chłodzenie statyczne. Takie rozwiązanie nie opiera się na wentylatorze i wprowadzaniu obiegu powietrza wewnątrz komory chłodziarki. To zdecydowanie prostsze rozwiązanie, oparte na zamkniętym obiegu chłodzącym. Więcej na jego temat dowiesz się z artykułu: Jak działa lodówka?
Niestety — takie lodówki wymagają czasochłonnego rozmrażania. Wilgoć, która przedostaje się do wnętrza lodówki podczas otwierania drzwi, osiada bezpośrednio na jedzeniu oraz ściankach urządzenia. Pod wpływem temperatury zamienia się ona w szron lub lód. Brak funkcji No Frost sprawia, że z tym problemem trzeba sobie poradzić samemu. 😄
Czy to dyskwalifikuje taką lodówkę? Oczywiście, że nie. Po prostu musisz pamiętać o okresowym rozmrażaniu — czyli wyłączeniu lodówki i przeprowadzeniu gruntownego czyszczenia.
Brak technologii No Frost sprawia, że tego typu lodówki są tańsze nawet o kilkadziesiąt procent. To jednak nie wszystko. Zwolennicy klasycznych chłodziarek zwracają uwagę, że brak wentylatora sprawia, że łatwiej o zachowanie świeżości przechowywanego jedzenia. Po prostu — nie wysycha ona tak szybko.
Lodówki klasyczne to np.:
- Amica FD2325.3X — wyróżniająca się cichą pracą i systemem automatycznego odszraniania;
- Beko RCSK310M20W — cechująca się klasą energetyczną A+ oraz funkcją szybkiego mrożenia;
- MPM-285-KB-31 — z systemem automatycznego odszraniania chłodziarki i klasą A+.
Nie tylko No Frost
Musisz wiedzieć, że nie jesteś skazany na wybór pomiędzy lodówką No Frost a klasyczną. Na rynku istnieją także urządzenia Low Frost (nazwa ta może się różnić w zależności od producenta) — oparte na technologiach częściowo ograniczających lub spowalniających odkładanie się szronu lub lodu. W takiej funkcji nie chodzi o całkowite zablokowanie tworzenia się szronu czy lodu — ale o jego zminimalizowanie.
Czy brzmi to jak gorsza wersja systemu No Frost? Otóż niekoniecznie. W takiej technologii nacisk położony jest przede wszystkim na zminimalizowanie odkładania się lodu w zamrażarce. W związku z tym nie ma konieczności przeprowadzania gruntownego, wielogodzinnego rozmrażania. Jednocześnie producenci lodówek oferujących tę technologię zwracają uwagę, że możliwe jest pojawianie się delikatnej warstwy szronu wewnątrz chłodziarki (jednak jest ona niewielka i łatwa do usunięcia).
A zatem — No Frost czy Low Frost? 😄
Choć lodówka bezszronowa ma wiele zalet i sprawia, że utrzymanie lodówki w czystości to czysta przyjemność, to jednak system Low Frost także ma swoje atuty. Przede wszystkim:
- nie wysusza jedzenia wewnątrz lodówki — cyrkulacja powietrza nie jest tak intensywna, dzięki czemu łatwiej o zachowanie świeżości przechowywanego jedzenia (co jest szczególnie zauważalne podczas przechowywania świeżych warzyw i owoców);
- jest tańszy od technologii No Frost.
Szukasz przykładów? Przyjrzyj się poniższym lodówkom z systemem low frost:
- Bosch KGV36KL32 — z szufladą na świeże warzywa oraz pojemną przegrodą w zamrażarce umożliwiającą przechowywanie dużych mrożonek;
- Indesit LR9 S2Q F X B — zapewniająca optymalną wilgotność powietrza i ciche chłodzenie oraz posiadająca czujnik informujący Cię o przerwach w zasilaniu;
- Electrolux EN3201MOX — z funkcją automatycznego rozmrażania, powłoką antyfingerprint oraz dwoma szufladami zapewniającymi świeżość produktów.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze lodówki bezszronowej?
Wybierając lodówkę, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na technologie bezszronowe. Żeby cieszyć się dobrym sprzętem, przyjrzyj się poniższym funkcjom i parametrom:
- Klasa energetyczna
Odpowiednia efektywność energetyczna to podstawa. Lodówka to urządzenie, które pracuje przez niemal cały czas. Jeżeli będzie pobierać za dużo energii, może być to bardzo odczuwalne podczas płacenia rachunków za prąd. - Tryb “wakacje”
Dzięki któremu podczas dłuższej nieobecności nie musisz rozmrażać lodówki, ani martwić się o nieprzyjemny zapach w komorze chłodzenia podczas dłuższej nieobecności. Taka funkcja zmniejsza zużycie prądu i utrzymuje wyższą temperaturę w komorze przez okres nieobecności. - Wskaźnik otwartych drzwi
Czyli sygnał dźwiękowy lub graficzny informujący Cię o przypadkowym pozostawieniu niedomkniętych drzwi. - Dedykowane półki i szuflady
Specjalna wentylowana półka na warzywa pozwoli utrzymać ich świeżość na dłużej, z kolei półki o obniżonej temperaturze przydadzą się podczas przechowywania surowych mięs i ryb. - Jakość wykonania
Półki ze szkła hartowanego cechują się wyższą wytrzymałością, z kolei rozmaite powłoki przeciwzabrudzeniowe chronią np. przed powstawaniem odcisków palców na drzwiczkach lodówki.
Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi wyrobisz sobie własne zdanie na temat technologii bezszronowych. Lodówka No Frost to naprawdę ciekawa propozycja, która jednak nie jest pozbawiona wad.
Zanim zdecydujesz się na chłodziarkę, zastanów się nad tym, co jest dla Ciebie najważniejsze. Może się bowiem okazać, że najbardziej przypadnie Ci do gustu nie lodówka klasyczna, nie No Frost… ale Low Frost. 😄
Koniecznie podziel się z nami informacją, który model wybrałeś i co przesądziło o wyborze danego urządzenia.