Płyta gazowa a płyta elektryczna — na którą się zdecydować? Sprawdź!

PorównaniaPłyty grzewcze

W ciągu ostatnich kilkunastu lat popularność płyty gazowej nieco spadła, jednak taki sprzęt w dalszym ciągu ma swoje wielkie grono fanów. Rozwój płyt ceramicznych i indukcyjnych sprawia jednak, że podjęcie decyzji wcale nie jest takie łatwe. Jakie korzyści przemawiają za wyborem poszczególnych płyt? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć, czy chociażby płyta gazowa jest nadal dobrym rozwiązaniem. 😄

Płyta grzewcza to obowiązkowy element w każdej kuchni. Może być elementem kuchenki — wówczas jest połączona z piekarnikiem — jednak zdecydowanie częściej stosuje się ją jako odrębny sprzęt. Płyta zamontowana w blacie pozwala na wygodne przygotowywanie potraw smażonych, duszonych czy gotowanych z wykorzystaniem naczyń takich jak garnki czy patelnie.

Oferta płyt jest naprawdę zróżnicowana. Najważniejszy nie jest jednak wygląd czy materiał wykonania — kluczowa różnica odnosi się do zastosowanych technologii grzewczych. Spotyka się płyty elektryczne (ceramiczne i indukcyjne) oraz gazowe. Którą zatem wybrać? 😄

Czym charakteryzuje się płyta gazowa?

Płyta gazowa może mieć zróżnicowaną wielkość i moc. Najczęściej oferuje 4 palniki, jednak występują także wersje z mniejszą lub większą liczbą pól grzewczych. Sama płyta może być wykonana ze stali nierdzewnej, ceramiki czy też szkła. Do jej działania potrzebny jest gaz — albo z instalacji, albo z butli. Regulacja płomienia odbywa się manualnie przy użyciu pokręteł. Z jednej strony — nie jest ona wyjątkowo precyzyjna, ale z drugiej — doskonale widać, czy pod garnkiem jest mały, średni czy duży ogień. 😄

Czym charakteryzuje się płyta gazowa?

Obecnie produkowane płyty gazowe są dużo bardziej rozwinięte od tych sprzed kilkunastu lat. Wbudowana zapalarka — iskrownik — jest już właściwie standardem. Obowiązujące normy unijne wskazują na obowiązek wyposażenia urządzenia w zabezpieczenia przeciwwypływowe. Dzięki nim podczas przypadkowego zgaśnięcia płomienia, gaz nie będzie przedostawał się do pomieszczenia. Bardziej zaawansowane urządzenia oferują np. blokady przed dziećmi czy wskaźniki ciepła resztkowego, które zabezpieczają przed poparzeniem przez rozgrzane elementy.

Widzisz więc, że płyty gazowe są coraz bardziej nowoczesne i swoimi funkcjami zbliżają się do płyt elektrycznych. 😄

Rodzaje płyt elektrycznych

Płyty elektryczne dzielą się na ceramiczne i indukcyjne. Obie charakteryzują się płaską powierzchnią oraz elektronicznym sterowaniem — najczęściej za pomocą panelu dotykowego.

Choć obie płyty są zasilane prądem, to jednak wykorzystują go w inny sposób. Płyta ceramiczna wykorzystuje grzałki, które rozgrzewają pole, na którym kładzie się garnek czy patelnię. W takim wypadku energia jest najpierw zużywana na zapewnienie odpowiedniej temperatury obszaru grzewczego. Dopiero w kolejnym kroku rozgrzewane jest dno garnka.

W przypadku kuchenki indukcyjnej, urządzenie to wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. W ten sposób rozgrzewa dno garnka wykonane ze stali ferromagnetycznej. Więcej na temat tego zjawiska możesz przeczytać w artykule: Jak działa płyta indukcyjna? Skąd jej popularność?.

Rodzaje płyt elektrycznych

Tyle tytułem wprowadzenia. Przyjrzyjmy się teraz wadom i zaletom poszczególnych typów urządzeń. 😄

Płyta gazowa a elektryczna — którą wybrać?

Nie wiesz, która płyta będzie dla Ciebie lepsza? Zapoznaj się z poniższym zestawieniem plusów i minusów poszczególnych urządzeń. 

Płyta gazowa

Płyta gazowa ma w dalszym ciągu bardzo wielu zwolenników. Wskazują oni m.in. na:

  • większą elastyczność — choć pokrętło regulujące gaz nie jest wyjątkowo precyzyjne, to jednak widoczny płomień jest dużym ułatwieniem dla wielu kucharzy. To właśnie na takich palnikach najczęściej pracuje się w większości restauracji;
  • mniejsze koszty — gaz jest obecnie tańszym surowcem niż prąd, więc korzystanie z takiego urządzenia pozwala na niższe rachunki;
  • niska cena — płyty gazowe są nawet kilka razy tańsze od indukcyjnych i przynajmniej kilkadziesiąt procent tańsze od ceramicznych.

Niestety taki typ sprzętu ma także sporo wad. Zwróć uwagę, że:

  • wymaga podłączenia gazowego — pamiętaj przy tym, że podłączenie gazu dla samej płyty może się okazać zupełnie nieopłacalne (wystarczy przyjrzeć się rachunkom w firmach gazowych — opłaty dodatkowe niezwiązane ze zużyciem paliwa gazowego stanowią ich sporą część);
  • pewna doza niebezpieczeństwa — zarówno gotowanie z użyciem “żywego” ognia, jak i możliwość pojawienia się nieszczelności przy podłączeniu do butli czy instalacji sprawiają, że taki sprzęt niesie ze sobą pewne zagrożenia;
  • trudne czyszczenie — w zdecydowanej większości przypadków płyty gazowe oparte są na wystających palnikach i pokrętłach, w związku z czym ich utrzymanie w czystości może być naprawdę uciążliwe.

Płyta ceramiczna

Spójrzmy zatem, czy decydując się na płytę ceramiczną wybieramy lepsze rozwiązanie. Do jej zalet na pewno należy zaliczyć:

  • łatwość czyszczenia — idealnie płaskie płyty łatwo utrzymać w czystości;
  • prostą obsługę — wystarczy ustawić odpowiedni poziom grzania i poczekać aż pole grzewcze osiągnie upragnioną temperaturę;
  • bezpieczeństwo — na uwagę zasługują liczne zabezpieczenia przed dziećmi i brak konieczności korzystania z gazu;
  • rozsądną cenę — wprawdzie płyta ceramiczna jest nieco droższa od gazowej, to jednak jest znacznie tańsza od indukcyjnej.

Niestety płyty ceramiczne nie są pozbawione wad. Trudno nie zauważyć, że kuchenka ceramiczna:

  • długo się nagrzewa — co przekłada się na dłuższe przygotowywanie potraw;
  • ma dłuższą bezwładność cieplną — kuchenka pozostaje nagrzana długo po gotowaniu;
  • generuje wyższe koszty energii — zarówno w porównaniu do płyty gazowej, jak i indukcyjnej.

Płyta indukcyjna

Przyjrzyjmy się jeszcze najbardziej rozwiniętej płycie elektrycznej — mówię o tzw. indukcji. Za wyborem takiego sprzętu przemawia wiele korzyści, takich jak:

  • szybkie nagrzewanie — indukcja elektromagnetyczna nagrzewa bezpośrednio dno garnka niemal od razu. W związku z tym np. doprowadzenie wody do wrzenia może zająć zaledwie kilkadziesiąt sekund;
  • większa efektywność energetyczna — sprzęt nagrzewa same naczynia, a nie pole grzewcze, dzięki czemu energia nie ma strat energii;
  • bezpieczeństwo — brak gazu, brak rozgrzewania pól grzewczych oraz liczne funkcje zabezpieczające sprawiają, że jest to wyjątkowo bezpieczne urządzenie.

Niestety urządzenie to ma także swoje wady, a są to np.:

  • wysoka cena zakupu — to zdecydowanie najdroższe płyty grzewcze na rynku;
  • awaryjność — w przypadku awarii tego typu urządzenia, koszty naprawy mogą być naprawdę wysokie;
  • konieczność zakupu odpowiednich garnków — dostosowane do indukcji elektromagnetycznej (chodzi o dno ze stali ferromagnetycznej);
  • ingerencja w instalację elektryczną — w przypadku starej instalacji elektrycznej w bloku czy kamienicy, instalacja może być za słaba, aby dało się do niej podłączyć płytę indukcyjną. W takim wypadku konieczna może być zmiana instalacji na trójfazową — co z kolei niesie ze sobą większe koszty.

Jeżeli chcesz przeczytać więcej na temat zalet i wad płyty indukcyjnej, koniecznie zapoznaj się z artykułem: Zalety i wady płyty indukcyjnej – czy warto ją mieć?

Płyta gazowa a elektryczna — którą wybrać?

Każda z tych płyt ma swoje wady i zalety, więc trudno powiedzieć, że jedna z nich zdecydowanie wygrywa starcie. Decyzja w dużym stopniu zależy od Twojego stylu gotowania oraz przyzwyczajeń. 😄

Brak instalacji gazowej w mieszkaniu jest na pewno jednym z najczęstszych powodów rezygnacji z płyty gazowej. Z kolei stara instalacja elektryczna często skutkuje niezdecydowaniem się na płytę indukcyjną. Natomiast awaryjność i wysoka cena indukcji doprowadzają do tego, że wiele osób sceptycznie podchodzi do takiego rozwiązania.

Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z zaletami i wadami poszczególnych typów płyt, będziesz w stanie zdecydować się na urządzenie, które w pełni sprosta Twoim oczekiwaniom. 😄

Koniecznie powiedz nam, co w największym stopniu wpłynęło na Twój wybór!

0 0 głos
Ocena publikacji

Podobne wpisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu.x
()
x