Ekspres przelewowy a ciśnieniowy — który wybrać?

PorównaniaEkspresy do kawy

Zastanawiasz się nad zakupem ekspresu? Dokładnie zastanów się, jaki typ urządzenia wybrać. Jeżeli lubisz pić czarną kawę to ekspres przelewowy może być dla Ciebie idealną propozycją — zwłaszcza, jeżeli pijesz jej duże ilości. Natomiast, gdy zależy Ci na przygotowaniu espresso lub cappuccino, konieczny będzie ekspres ciśnieniowy. Chcesz wiedzieć więcej o głównych różnicach pomiędzy tymi urządzeniami? Czytaj dalej!

Na smak kawy wpływ ma ogromna ilość czynników. Gatunek ziaren (częsta przyczyna kwaśnej kawy), świeżość ich palenia, grubość zmielenia, temperatura wody, sposób parzenia, a także ewentualne dodatki — w tym mleko. Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i inny wzór dobrej kawy.

Jeżeli masz już dość picia mielonej kawy zalewanej wrzątkiem, a popularna rozpuszczalna nie trafia w Twoje kubki smakowe, to znak, że czas na zakup ekspresu do kawy. 😄

Jednym z pierwszych dylematów, przed którym staniesz, jest wybór między ekspresem przelewowym a ciśnieniowym. Czym różnią się one od siebie i który z nich będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem?

Ekspres przelewowy — czyli co?

Przelewowy sposób parzenia kawy polega na przepuszczeniu wrzącej wody przez zmielone ziarna kawy. Choć możesz spotkać się z różnymi urządzeniami tego typu, to ich zasada działania będzie przeważnie taka sama. 

Przebiega to następująco:

  1. Do pojemnika na kawę wkładasz papierowy filtr, do którego wsypujesz zmieloną kawę;
  2. wlewasz wodę do pojemnika na wodę;
  3. po uruchomieniu ekspresu grzałka podgrzewa wodę;
  4. zagotowana woda pod wpływem wzrostu ciśnienia przedostaje się do góry urządzenia, a następnie wlewa się do filtra z kawą;
  5. rozgrzana woda po kontakcie z kawą przelewa się przez wąski otwór tworząc napar kawowy;
  6. po zagotowaniu i przelaniu całej wody z pojemnika ekspres się wyłącza.

W dzbanku w ekspresie przelewowym gromadzi się gotowy napar. Pod nim znajduje się płyta grzewcza, która sprawia, że napar w czajniku utrzymuje wysoką temperaturę.

Przykład ekspresu przelewowego

Taka metoda parzenia kawy często nazywana jest “drip”, czyli z angielskiego “kapać”. Oznacza to, że do przygotowywania takiego naparu nie wykorzystuje się wody pod ciśnieniem. Woda musi swobodnie przelać się przez zmieloną kawę.

Co można powiedzieć o takim naparze?
Jest on zdecydowanie bardziej wodnisty i mniej kremowy od kawy uzyskanej w ekspresie ciśnieniowym. Jest natomiast bogatszy w kofeinę.

Smakosze zwracają uwagę, że dopiero po delikatnym ostygnięciu (do temperatury 60 stopni Celsjusza) taka kawa uwalnia pełnię smaków i aromatów.

Do najważniejszych zalet ekspresu przelewowego należą:

  • bardzo prosta obsługa — wystarczy wsypać zmieloną kawę do papierowego filtra, nalać wodę do zbiornika i włączyć urządzenie;
  • możliwość uzyskania kawy parzonej typu drip — tego typu naparu nie uzyska się w ekspresie ciśnieniowym;
  • niska cena urządzenia — prostota takiej konstrukcji sprawia, że ekspres przelewowy jest nawet kilka razy tańszy od ciśnieniowego;
  • możliwość przygotowywania dużej ilości kawy na raz — a dzięki płycie grzewczej, kawa w dzbanku jest utrzymywana w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas;
  • regulacji intensywności kawowego naparu — istnieje taka możliwość w niektórych urządzeniach.

Jednak decydując się na ekspres przelewowy, pamiętaj, że:

  • Nie wykonasz w nich kaw typu espresso, ristretto, latte czy cappuccino — tak naprawdę masz możliwość przygotowania tylko jednego rodzaju kawy (ewentualnie regulując jego intensywność).
  • Musisz wymieniać filtr po każdym parzeniu — co stanowi pewny (choć stosunkowo niewielki) koszt dodatkowy.

Widzisz, że ekspres przelewowy to na pewno świetne urządzenia dla fanów konkretnego rodzaju kawy — naparu opartego na parzeniu metodą drip. Oczywiście możesz do niej później dolać mleko lub wzbogacić je o inne dodatki. Jednak z całą pewnością nie uda Ci się uzyskać kaw, których bazowym elementem jest espresso. 

Dlaczego? Otóż, do takiej kawy potrzebny jest inny sposób parzenia.

Ekspresy o kawy ciśnieniowe

Czym cechuje się ekspres ciśnieniowy?

W przypadku ekspresu ciśnieniowego, kawę przygotowuje się poprzez przepuszczenie przez zmielone ziarna kawy wody pod dużym ciśnieniem. W ten sposób powstaje espresso — czyli baza niemal każdego napoju kawowego.

Tego typu ekspresy występują w rozmaitych wersjach. Jedno z najważniejszych rozróżnień odnosi się do kwestii ciśnienia. Możesz spotkać:

  • ekspresy niskociśnieniowe — gdzie woda uzyskuje maksymalne ciśnienie 3,5 bara;
  • ekspresy wysokociśnieniowe — gdzie woda jest pompowana pod ciśnieniem w zakresie od 9 do 15 bara.

Jednak to nie jedyne rozróżnienie. Bardzo istotny podział ekspresów ciśnieniowych uwzględnia sposób przyrządzania kawy.

W związku z tym na rynku występują:

  • ekspresy kolbowe — w których wsypujesz wcześniej zmieloną kawę do kolby, czyli dozownika na kawę;
  • ekspresy automatyczne — które mielą kawę i wykonują napar według ustalonych programów;
  • ekspresy kapsułkowe — które wykorzystują kawę dozowaną w specjalnych kapsułkach.

Oprócz samej funkcji zaparzania kawy, urządzenia te wyposażone są w rozmaite systemy do spieniania mleka (np. cappuccinatore czy dysza z regulacją pary).

Które z tych ekspresów będą najlepsze? Wszystko zależy od tego, które cechy są dla Ciebie najważniejsze.

Ekspres cisnieniowy typu kolbowego

Ekspresy kolbowe

Ekspresy kolbowe pozwalają na niemal dowolne eksperymentowanie z przygotowaniem kawy. Wytwarzają duże ciśnienie i pozwalają cieszyć się rozmaitymi kawami przygotowywanymi na bazie espresso. 

Niestety wymagają one pewnych umiejętności baristycznych. Poza tym trzeba mielić kawę na własną rękę (lub skorzystać z kawy mielonej).

Ekspresy ciśnieniowe typu automatycznego

Ekspresy automatyczne

Ekspresy automatyczne są wyjątkowo proste w obsłudze i pozwalają na przygotowywanie kaw czarnych i mlecznych według rozmaitych programów. 

Jednak w tym wypadku trzeba liczyć się ze znacznie wyższymi kosztami zakupu urządzenia, dużymi gabarytami oraz koniecznością regularnego czyszczenia wielu podzespołów.

Ekspresy o kawy ciśnieniowe typu kapsułkowego

Ekspresy kapsułkowe

Ekspresy kapsułkowe są zdecydowanie najłatwiejsze w obsłudze, nie wymagają też skomplikowanego czyszczenia. 

Niestety jest to rozwiązanie mało ekologiczne, kapsułki są droższe od zwykłej kawy, a poza tym masz bardzo ograniczony zakres wyboru — przeważnie musisz korzystać wyłącznie z kaw jednego producenta.

Nie skupiając się na różnicach pomiędzy poszczególnymi typami urządzeń, można stwierdzić, że ekspresy ciśnieniowe:

  • przygotowują kawę o konsystencji i aromacie jak z najlepszych kawiarni;
  • są bardzo uniwersalne — umożliwiają przygotowywanie rozmaitych typów kaw;
  • umożliwiają nie tylko parzenie kawy, ale także spienianie mleka.

A jakie są wady tego typu urządzeń? Można zauważyć, że:

  • ciężko znaleźć urządzenie o poręcznych rozmiarach;
  • tego typu urządzenia są znacznie droższe niż ekspresy przelewowe.
Jeżeli nie ekspres, to co?

Jeżeli nie ekspres, to co?

Zagłębiając się w świat kawy dowiesz się o istnieniu rozmaitych sposobów parzenia kawy. Poznasz także rozmaite urządzenia, które są świetną alternatywą dla ekspresów. Mowa o rozmaitych zaparzaczach.

W związku z tym, jeżeli np. nie masz miejsca na ustawienie ekspresu w kuchni, nie oznacza to, że jesteś skazany na niesmaczną kawę. 😄

Zainteresuj się np. poniższymi sposobami na parzenie kawy:

  • kawiarka (moka) — to alternatywne rozwiązanie dla ekspresu ciśnieniowego. Możesz przygotować w niej kawę pod ciśnieniem, a wystarczy Ci do tego standardowa płyta grzewcza w kuchni;
  • french-press — to sposób na przygotowywanie kawy, zalewając ją wrzątkiem, a dzięki specjalnemu sitku, fusy są oddzielone od naparu;
  • tygielek do parzenia po turecku — w tym wypadku należy (w dużym uproszczeniu) podgrzewać kawę wraz z wodą w specjalnym dzbanuszku.

Pamiętaj o tym, że to, jaki ekspres warto wybrać zależy w dużym stopniu od tego, jaka jest Twoja ulubiona kawa. Zarówno ekspres przelewowy, jak i ciśnieniowy pozwala na przygotowanie naparu o bardzo wysokiej jakości i doskonałych aromatach.

To samo można powiedzieć o rozmaitych sposobach na domowe parzenie kawy bez ekspresu.

Liczę na to, że powyższy poradnik pozwoli Ci wybrać takie urządzenie, które będzie przygotować Twój ulubiony rodzaj kawy. Napisz w komentarzu, na który typ ekspresu się zdecydujesz. 😄

5 1 głos
Ocena publikacji

Podobne wpisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu.x
()
x