Czyszczenie piekarnika — jak zrobić to dobrze? Poznaj domowe sposoby.

PoradyPiekarniki

Czyścisz piekarnik po każdym użyciu? Rzadko kto tak robi. W przypadku tego urządzenia, do jego konserwacji bardzo często podchodzimy po macoszemu. Niestety często kończy się to tym, że na jego wewnętrznych ściankach pozostaje sporo zaschniętego brudu. Jednak nie ma co załamywać rąk — to nie jest sytuacja bez wyjścia. Czyszczenie piekarnika bez konieczności kupowania mocnych środków chemicznych? Jest to możliwe — przygotuj się do czyszczenia i zaczynajmy!

Po upieczeniu ciasta, babeczek czy pizzy myślimy przede wszystkim o ich zjedzeniu, a nie o tym, ile brudu pozostawiły w piekarniku. Podczas zmywania naczyń po upieczeniu pamiętamy przede wszystkim o umyciu blachy czy kratki, rzadko kiedy myśląc o pozostałych płaszczyznach piekarnika. 

Kto tak nie robi? Niech pierwszy rzuci kamieniem! 😄

Są jednak sposoby na szybkie i skuteczne czyszczenie piekarnika bez środków chemicznych. Zaraz Ci je przedstawię.

Czyszczenie piekarnika — delikatny brud

W pierwszym kroku musisz ustalić, z jakim rodzajem zabrudzenia masz do czynienia. Jeżeli jest to brud, który powstał kilka godzin temu, to masz szczęście — do jego usunięcia wystarczy wychłodzić piekarnik i zastosować domowy roztwór wody z octem w stosunku 1 do 1. Przetrzyj wnętrze piekarnika lub spryskaj je za pomocą atomizera. Szybko okaże się, że plamy są łatwe do usunięcia.

Częstym sposobem — szczególnie podczas konserwacji szyby w drzwiczkach piekarnika — jest wykorzystanie… pasty do zębów. Bardzo dobrze sprawdzi się ona przy usuwaniu delikatnych brązowych przebarwień.

Jeżeli jednak zabrudzenie miało miejsce kilka dni lub tygodni temu, a do tego w międzyczasie piekarnik był regularnie użytkowany, to… pojawia się problem

Domowe sposoby na mocniejsze zabrudzenia

Jak wyczyścić piekarnik z zaschniętych plam? Mocniejsze zabrudzenia wymagają bardziej intensywnych środków, jednak zawsze warto spróbować sprawdzonych domowych sposobów. Możesz wykorzystać np. sól i wysoką temperaturę. W jaki sposób?

Posyp zabrudzenia solą kuchenną a następnie uruchom piekarnik. Poczekaj aż sól zbrązowieje. Następnie — po delikatnym ostudzenia piekarnika — usuń sól wraz z plamami, po czym przetrzyj piekarnik.

Nie pomogło? Próbujemy dalej. 😄

Słyszałeś kiedyś o czyszczeniu parą? Nie musisz jednak sięgać po myjkę parową, wystarczy… termoobieg. To bardzo dobry sposób na zabrudzone ścianki piekarnika. Wystarczy, że do naczynia żaroodpornego wlejesz szklankę wody z kilkoma łyżkami octu, a następnie uruchomisz termoobieg (optymalnie w temperaturze 180 stopni) na pół godziny. Parujący roztwór przedostanie się nawet w trudno dostępne zakamarki i zmiękczy zaschnięte plamy. Potem wystarczy tylko przetrzeć powierzchnię piekarnika i powinno być po kłopocie. To jeden z systemów samoczyszczenia piekarnika. Jeżeli chcesz wiedzieć o nim więcej zapoznaj się z poradnikiem: Samoczyszczenie piekarnika — czy ta funkcja faktycznie ma sens?

Jeżeli nawet to nie pomogło, konieczne będzie sięgnięcie po roztwór wody, octu spirytusowego, soli i sody. Wymieszaj te trzy składniki, do uzyskania konsystencji kremowej pasty. Następnie nałóż je na plamy w piekarniku i pozostaw na przynajmniej godzinę — a najlepiej nawet do dwóch. Po tym czasie spróbuj usunąć zabrudzenia zwilżoną gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń lub… wodą z octem.

Tak przygotowaną miksturę pomoże Ci wyczyścić wewnętrzne ścianki urządzenia i doskonale sprawdzi się także podczas czyszczenia szyby w piekarniku.

Porady podczas czyszczenia

Zastanawiasz się, jak umyć piekarnik bezpiecznie — zarówno dla Ciebie jak i dla urządzenia? Zastosuj się do poniższych porad:

  • Nigdy nie myj rozgrzanego piekarnika
    To wcale nie jest bardziej wydajne, a niesie ze sobą ryzyko poparzeń.
  • Nie namaczaj zawiasów
    Może to spowodować późniejsze skrzypienie tych ruchomych elementów. Podczas ich czyszczenia wykorzystaj np. starą szczoteczkę do zębów.
  • Uważaj na zarysowania
    Piekarnik wbrew pozorom jest bardzo “delikatnym” urządzeniem i łatwo je zarysować. Mowa tutaj zarówno o szybce, jak i wewnętrznych lakierowanych powłokach. W związku z tym nie stosuj drucianych szczotek czy ostrych noży do usuwania zabrudzeń — możesz nieodwracalnie zniszczyć ścianki urządzenia.

Na rynku istnieją piekarniki z funkcją samodzielnego czyszczenia. Wykorzystują do tego albo bardzo wysoką temperaturę (zabrudzenia zamieniają się w popiół, który można łatwo zetrzeć ściereczką), albo czyszczenie parowe. Jeżeli nie posiadasz urządzenia z takimi funkcjami, to niestety sam musisz zadbać o jego czystość. 😄

Nawyk spryskania wnętrza piekarnika wodą z octem po każdym użytkowaniu może zdecydowanie ochronić Cię przed koniecznością walki z zaschniętymi plamami. Dobrym rozwiązaniem będzie także zastosowaniem wcześniej wspomnianego czyszczenia parowego (roztworem wody i octu przy włączonym termoobiegu) przynajmniej raz w tygodniu.

0 0 głos
Ocena publikacji

Podobne wpisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytanie? Zadaj je w komentarzu.x
()
x